Skip to main content

Alyélo: Ένα αγγειοπλαστείο του 19ου αιώνα μεταμορφώθηκε σε μοντέρνο εστιατόριο στον όμορφο Φάρο της Σίφνου

13 Σεπτεμβρίου 2023
Alyélo: Ένα αγγειοπλαστείο του 19ου αιώνα μεταμορφώθηκε σε μοντέρνο εστιατόριο στον όμορφο Φάρο της Σίφνου

Alyélo σημαίνει ανεμελιά και χαλάρωση δίπλα στη θάλασσα. Με το ιδιαίτερο αυτό όνομα, ένα ολοκαίνουριο εστιατόριο άνοιξε φέτος τις πόρτες του στον όμορφο Φάρο της Σίφνου.

alyelo sifnos 16

Πηγή έμπνευσης για το όνομα τα αλμυρίκια (al), της παραλίας του Φάρου και ο γαλάζιος ουρανός (y cielo). Φτιαγμένο με αγάπη και φροντισμένο σε κάθε του λεπτομέρεια, το Alyélo δεν είναι απλά ένα all day bar restaurant, αλλά μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία, σε μια μεγάλη, φιλόξενη αυλή, πάνω στο κύμα.

alyelo sifnos 15

Είναι μαγικό να μπορείς να είσαι όλη μέρα, μέχρι αργά το βράδυ, κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα, με τα πόδια στην άμμο, κάτω από τα αλμυρίκια, σε ένα πραγματικά ονειρεμένο απάνεμο μέρος και να απολαμβάνεις πεντανόστιμα πάτα, ψαγμένη μουσική, ωραία κρασιά και δροσερά κοκτέιλ.

alyelo sifnos 101

Οι ιδιοκτήτες του Alyélo, Κώστας Σουλιώτης και Βέρα Πολίτη, αγάπησαν τη Σίφνο από την πρώτη στιγμή που την αντίκρισαν, πριν 15 χρόνια και γρήγορα έκαναν τον Φάρο δεύτερο σπίτι τους. Θέλοντας να ανταποδώσουν την ομορφιά, τη γαλήνη και τη φιλοξενία που τόσο απλόχερα τους πρόσφερε ο τόπος, αποφάσισαν το 2023 να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο, σε ένα διατηρητέο Σιφνέικο κτίσμα του 1800 που ήταν κάποτε αγγειοπλαστείο.

alyelo sifnos 11

Μαζί με τα παιδιά τους, Στέλλα και Αντώνη, τον chef Θοδωρή Γρηγοριάδη και τον restaurant manager Απόστολο Τζίβα, δημιούργησαν ένα σημείο αναφοράς για brunch, lunch, dinner και cocktails, πάντα με σεβασμό στο τοπίο και την ιστορία του Φάρου.

alyelo sifnos 237

Ο chef Θοδωρής Γρηγοριάδης, με μακροχρόνια εμπειρία στα εστιατόρια Σπονδή, Marconi’s και Pantheon, εμπνεύστηκε ένα πρωτότυπο μενού, με βάση τα εποχικά υλικά, όπου ξεχωρίζουν πιάτα όπως: ταραμοσαλάτα με μαρινάτη γαρίδα, σαλάτα με φρέσκο τόνο και αλμύρα, ντολμαδάκια στη σχάρα με καπνιστό χέλι, «μπιάνκο» με σφυρίδα και ροφό, σπαγγέτι με στείρα και αυγοτάραχο, καλαμάρι σχάρας στο μελάνι του, χταπόδι με χούμους και λαδόξιδο.

alyelo sifnos 03

Όσο για τα γλυκά, κυριαρχούν το δροσιστικό γαλακτομπούρεκο με κρέμα λεμονιού, η μους σοκολάτας και η πορτοκαλόπιτα με λευκή σοκολάτα, γιαούρτι και ροδάκινο. Κάθε γεύση είναι και μια αποκάλυψη για τον ουρανίσκο. Είναι γεύσεις που θέλεις να δοκιμάσεις ξανά και ξανά. Εντυπωσιακή είναι και η λίστα κρασιών, την οποία επιμελείται ο Απόστολος Τζίβας, με πάνω από 60 ετικέτες Ελλήνων και ξένων παραγωγών.

alyelo sifnos 09

Με θέα τη Χρυσοπηγή, τη θάλασσα του Αιγαίου και τον παραδοσιακό οικισμό του Φάρου, το Alyélo μας προσκαλεί σε ένα γευστικό ταξίδι, όπου η παράδοση των Κυκλάδων παντρεύεται με σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές. Και όλα αυτά, κάτω από τα αλμυρίκια που προσφέρουν τη σκιά τους γενναιόδωρα, ως το τέλειο φυσικό ντεκόρ, για να στηθεί μια μεγάλη γιορτή. Γιατί κάθε γεύμα στο Alyélo είναι ακριβώς αυτό: μια μεγάλη γιορτή ανάμεσα σε φίλους, όπου μπορείς να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

alyelo sifnos 124
alyelo sifnos 20

credits: https://www.espressonews.gr/